• Hakkımızda
  • İletişim
Biyomühendislik
No Result
View All Result
Sunday, June 26, 2022
  • ANA SAYFA
  • HABERLER
    • BİYOTEKNOLOJİ
      • Biyonik Mühendislik
      • Doku Mühendisliği
      • İmmünoloji
      • Kanser
      • Kök Hücre
      • Medikal Teknoloji
      • Nörobiyoloji
      • Proteomiks
    • BİYOMÜHENDİSLİK
    • EKONOMİ
    • SÖYLEŞİ
  • KEŞFET
    • SOSYAL AĞ
      • Profile
      • Activity
      • Friends
      • Groups
    • ÜNİVERSİTELER
      • ARAŞTIRMA GRUPLARI
      • BÖLÜM TANITIMLARI
    • RESİMLER
    • VİDEO
  • BLOG
  • TOPLULUK
  • ANA SAYFA
  • HABERLER
    • BİYOTEKNOLOJİ
      • Biyonik Mühendislik
      • Doku Mühendisliği
      • İmmünoloji
      • Kanser
      • Kök Hücre
      • Medikal Teknoloji
      • Nörobiyoloji
      • Proteomiks
    • BİYOMÜHENDİSLİK
    • EKONOMİ
    • SÖYLEŞİ
  • KEŞFET
    • SOSYAL AĞ
      • Profile
      • Activity
      • Friends
      • Groups
    • ÜNİVERSİTELER
      • ARAŞTIRMA GRUPLARI
      • BÖLÜM TANITIMLARI
    • RESİMLER
    • VİDEO
  • BLOG
  • TOPLULUK
No Result
View All Result
Biyomühendislik
No Result
View All Result
Home HABERLER BİYOMÜHENDİSLİK

BİYOMÜHENDİSLER TARAFINDAN BEYİN İMPLANTI YAPILAN MAKAKLAR DAKİKADA 12 KELİME YAZIYOR

Biyomühendis by Biyomühendis
January 31, 2017
in BİYOMÜHENDİSLİK, Nörobiyoloji
0
Share on FacebookShare on Twitter

Beyin implantı yapılan makaklar Shakespeare’in Hamlet oyunundaki bölümleri yazabiliyor. Dahası, makaklar önceki beyin-bilgisayar arayüzlerine kıyasla daha az yazım hatasıyla dakikada 12 kelimeyi kısmen hızlı bir şekilde yazabiliyor.

2017 yılında Standford Üniversitesi’nde öğretim üyesi olarak göreve başlayacak olan araştırmanın eş yazarı biyomühendis Paul Nuyujukian “Sonuçlar, bu arayüzün ileride insanlar üzerinde de kullanılabileceğini vadediyor. Bu arayüz anlamlı bir sohbet için yeterli bir yazma oranı sağlıyor.” diyor.

Belki de bir gün bu yeni beyin implantları, tıpkı dahi bilim insanı Stephen Hawking gibi neredeyse tamamen felç olan kişilerin bile iletişim kurmasını kolaylaştırabilir.

Maymun beyinleri

Önceki araştırmalar, maymunların protez kolları ve robotik tekerlekli sandalyeleri kullanabildiklerini, birbirlerinin düşüncelerini kontrol edebildiklerini ve hatta zihinlerini kullanarak yavaşça kelime yazabildiklerini gösteriyor. Ama, önceki araştırmalardaki iletişim sistemi doğal konuşma hızı için oldukça yavaş kalıyor.

İnsanlar için kullanılan şu anki mevcut sistemler benzer kısıtlamalara sahip. Amyotrofik lateral skleroz (ALS) hastalığına sahip Stephen Hawking, düşüncelerini yazıya dökmek için yüz kaslarındaki çok ufak hareketleri kullanan bir teknoloji kullanıyor. Diğer bir yazılım ise kelimeleri aktarmak için felçli kişilerin göz hareketlerini takip ediyor. Ama araştırmacıya göre bu yüz kaslarındaki ve gözdeki hareketi takip etmek zaman alabilir ve yorucu olabilir. Ayrıca, ağır felçli olan kişilerin bu yazılımlara erişimi o kadar da kolay olmayabilir.

Bu sorunu gidermek için Nuyujukian ve meslektaşları, iki rhesus maymununun beynine çoklu elektrot yerleştirdiler. Takım, daha sonra maymunlara replik verildiğinde her harfi yazmayı öğrettiler. (Bir daktilo ve sınırsız zaman ve kağıt verilse birçok maymun William Shakespeare ‘in tüm eserlerini şans eseri yazabilirdi ama Nuyujukian ve meslektaşları daha çok hedeflenmiş bir etkiyi umuyordu.)

Takım maymunlara Hamlet’in meşhur konuşması “Olmak ya da Olmamak”’dan her seferinde tek bir harf söyledi ve aynı zamanda New York Times’ın gazete makalelerinden ufak kısımlarını da yazdırdı. Maymunlar dakikada 12 kelime yazabiliyor. Araştırmacılar, maymunların biraz yavaş yazsalar da, bir konuşmayı sürdürmek için yeterince hızlı olduğunu belirtiyor.

Araştırma, 12 Eylül 2016 tarihinde IEEE Journal Proceedings’te yayımlandı.

Hızlı konuşmak

Elbette ki, insanlar sadece kelimeleri yazmıyorlar aynı zamanda muhtemelen düşünüyorlar. Bu da sistemin çalışması için gereken zamanı artıyor olabilir.

Nuyujukian “Ölçemediğimiz tek şey birinin söylemeye çalıştığı kelimeleri düşünürken oluşan bilişsel yük.” diyor.

Araştırmacılar, yazma hızının nispeten yavaş olmasına rağmen, sistemi kullanan insanların muhtemelen daha yavaş konuşacaklarını, hız sınırlamasını dengelemek için bazı yolların olduğunu söylüyor.

Nuyujukian “Burada sistemin hızlanmasını sağlamak için, tıpkı akıllı telefonlarda olduğu gibi söyleyeceğiniz kelimeyi sizin için tahmin eden otomatik tamamlamayı kullanmıyoruz.” diyor.

Dahası, bu beyin implantları güvenli bir şekilde en az dört yıl hiçbir şey olmadan kalabiliyor. Çalışma, maymunların o süre zarfında hiçbir beyin anomalisi ve yan etki yaşamadığını gösteriyor.

Araştırmacılar, beyin-bilgisayar arayüzünün en yeni sürümünün klinik denemelerle insanlarda test edildiğini söylüyor.

Kaynak: Arkeofili / Sabiha Zeynep Cesur

Share this:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)

Related

Tags: İMPLANTBEYİN İMPLANTIYAPAY ZEKA
ShareTweetShare
BİYOMÜHENDİSLİK

COVID-19’a Karşı Kırmızı Kan Hücrelerini Yeniden Tasarlandı

by Biyomühendis
March 12, 2022
0

McMaster Üniversitesi'ndeki fizikçiler, kimyagerler ve immünologlar, vücudu SARS-CoV-2'ye karşı korumak için bağışıklık sistemini güvenli bir şekilde tetikleyebilen viral ajanları taşımak...

Biyomühendisler Üç Boyutlu Yazıcı ile Dünyanca Ünlü Wagyu Sığır Etini Üretti

September 9, 2021

Biyomühendislik Öğretim Görevlisi Alım İlanı

September 6, 2021

Bilgi Üniversitesi Biyomühendislik Öğrencilerinin Başarısı

September 6, 2021
  • Dijital Böcek
  • Scienmag
  • Inbiox
  • Bioengineer.org

© 2020 Biyomühendislik - Türkiye by scienmag.

No Result
View All Result
  • ANA SAYFA
  • HABERLER
    • BİYOTEKNOLOJİ
      • Biyonik Mühendislik
      • Doku Mühendisliği
      • İmmünoloji
      • Kanser
      • Kök Hücre
      • Medikal Teknoloji
      • Nörobiyoloji
      • Proteomiks
    • BİYOMÜHENDİSLİK
    • EKONOMİ
    • SÖYLEŞİ
  • KEŞFET
    • SOSYAL AĞ
      • Profile
      • Activity
      • Friends
      • Groups
    • ÜNİVERSİTELER
      • ARAŞTIRMA GRUPLARI
      • BÖLÜM TANITIMLARI
    • RESİMLER
    • VİDEO
  • BLOG
  • TOPLULUK

© 2020 Biyomühendislik - Türkiye by scienmag.

 

Loading Comments...